Херојско Братство

Во многу претходни текстови пишувавме за Херојското здружување и за неговата неопходност во овој стадиум од човековото постоење, а со цел понатамошна духовна и карактерна еволуција на човештвото (предводена од Хероите). Во овој краток текст накратко ќе се осврнеме на начинот на создавање на Херојското здружување, а подетално ќе се задржиме на лепакот кој го држи…

Херојска скала

Секој маж чија свест достигнала до сознанието дека тој треба да стане Херој, мора да помине и добро да изучи како да стане алфа маж. Почетното ниво на станување на Херој не е секогаш исто и тоа зависи од различни фактори како што се домашното воспитание (психичката состојба на родителите), околината, финансиската состојба, одредени трауми, физички…

Херојска Мудрост

Единствената вистинска мудорст лежи во знаење дека знаеш ништо. – Сократ Мудроста и здобивањето со истата се едни од трите најголеми светски мистерии низ историјата на човештвото. Што е тоа мудрост? Како се стекнува? Со овие прашања се бореле најголемите умови на човештвото. Нивните пренесени знаења сега нам ни служат за стигнеме поблиску до она…

Гледај што прават – дел 2

Искусните луѓе се учат со текот на времето да го прават токму ова – да гледаат што луѓето прават, а не што зборуваат. Оваа вештина ќе ти биде од огромна помош за твоето социјално битисување и растење во социјален статус.

Тиранија

Во претходниот текст пишував за храбриот нов свет, светот кој ќе го оформат Хероите и цивилизацијата која ќе се бори за животот. Но, очигледно е дека ние сме доста далеку од тој свет. Во светот како и во нашата држава сеуште владее тиранијата, злото и хаосот. Оние кои се посилни земаат и им наштетуваат на…

Херојски нов свет

Кралството Божјо нема да дојде забележливо ниту ќе кажат: »Еве, овде е« или: »Ене, онде е«. Зашто царството Божјо е во вас внатре. – Исус Христос   Причината зошто еден Маж се стреми да биде Херој е поголема од самиот тој Маж. Нормално сите Мажи кои го отелотворуваат машкиот принцип во природата се стремат да го задоволат…

Вистински и лажен напредок

Целта на овие текстови, како и автентичната цел на вистинските Херои е напредок. Почнуваќи од личен напредок (внатрешната игра) кој се манифестира со постабилен карактер и поголема среќа, сè до надворешен напредок (надворешна игра) кој се манифестира со солидарност и жртва за светот. На патот за напредок можеме да застраниме на многу начини, но најчест начин…